Erfenis verdelen? | 7 tips

Uitvaart

Ruzie vanwege de erfenis. Bijna iedereen kent wel zo’n verhaal.  Ofwel uit eigen ervaring of door ervaringen van vrienden of bekenden. Soms zelfs opgelopen tot conflicten waardoor families elkaar jaren niet meer spreken of zien. Vanzelfsprekend is dit niet iets wat jij zometeen wilt. Maar, hoe zorg je er dan voor dat de kans op ruzie zo klein mogelijk is? Wij zetten enkele belangrijke tips op een rij!

1. Probeer onterven te vermijden

Onterven is over het algemeen de grootste bron van ruzies en conflicten. Hoewel het niet zo heel vaak gebeurt, kan het natuurlijk altijd. Probeer dit daarom ten alle tijde te vermijden. 

2. Verdeling in geval van meerdere kinderen

Heb je meerdere kinderen over wie je spullen moet verdelen? Zorg er dan voor dat je ze allemaal gelijk behandelt. Op deze manier is de verdeling van de erfenis onder de andere kinderen geen aanleiding voor conflict of discussie.

3. Leg alles schriftelijk vast

Om ruzies tussen kinderen en andere nabestaanden te voorkomen is het belangrijk om alles vast te leggen op papier. Bijvoorbeeld in een testament. Op deze manier verklein je de kans op discussies. 

4. Bespreek waardevolle spullen vooraf

Heb je een aantal waardevolle spullen? Bespreek deze dan vooraf. Het voelt misschien wat vreemd om hierover te praten terwijl je nog leeft, maar het zal een hoop gedoe schelen. Loop deze spullen bijvoorbeeld met zijn allen na en overleg wie wat graag zou willen hebben. Zijn er spullen die meerdere nabestaanden willen hebben en komen jullie er echt niet uit? Laat ze dan bijvoorbeeld rouleren. Zo heeft iedereen er iets aan!

5. Kies zelf degene die de erfenis verdeelt

Zorg bovendien ook dat je zelf een executeur kiest. Dit is degene die de erfenis moet gaan regelen en verdelen. Hierdoor is de kans op discussie tussen de nabestaanden kleiner. Ze komen namelijk alleen langs om de erfenis in ontvangst te nemen.

6. Laat partners en schoonfamilies erbuiten

Laat schoonfamilie en partners er tijdens het bespreken altijd buiten. Betrek ze zo overigens in zijn geheel zo min mogelijk bij de erfenis, zodat er niet nog meer gedoe ontstaat op emotionele momenten.

7. Verkoop woning tegen marktconforme prijs

Vaak veroorzaakt de woning het grootste probleem. Want, wat gaat hiermee gebeuren? Laat je een van de nabestaanden het voor een minimaal prijsje overnemen? Dan kunnen andere nabestaanden zich namelijk benadeeld voelen. Maak hier van te voren dus goede afspraken over waar een ieder zich in kan vinden. 

Wil je daarnaast ook meer weten over uitvaartverzorging en wat er gebeurt na een overlijden? Neem dan eens contact op met Rob Oostenrijk Uitvaartbegeleiding