Welke stof gamestoelen zijn de beste keuze? 

Het stof op gamestoelen is per uitvoering verschillend, waarbij kunstleder en textiel de meest voorkomende keuzes zijn. Je wilt jouw eerste gamestoel aanschaffen of misschien wel gewoon de oude vervangen en je vraagt je af welk bedekkingsmateriaal nu de beste keuze is. Eigenlijk is er geen ‘beste’ keuze omdat alle soorten stof hun eigen voor- en nadelen hebben. Hieronder daarom de voor- en nadelen op een rij waardoor jij beter jouw keuze kan maken. 

De voordelen van gamestoelen met textiel

Als je kijkt naar het type stof textiel dan zijn deze gamestoelen in verhouding vaak goedkoper en meer voor een portemonnee met een klein budget. Over het algemeen voelt textiel natuurlijk aan en de temperatuur van de stoel is neutraal. Ook als de zon op de stoel schijnt wordt deze niet onnodig warm, los van de verkleuringen die in de stof kunnen ontstaan. Twee nadelen van een gamestoel met textiel is dat de stof makkelijk vies wordt en beschadigd. De vlekken uit textiel zijn over het algemeen lastig te verwijderen en vergen geduld. Daarnaast beschadigt textiel makkelijk, al kan deze wel eenvoudig gemaakt worden met naald en draad. Desondanks is het geen slijtvaste stof en is de levensduur om die reden vaak wat korter. 

De voordelen van gamestoelen met leer

Er moet allereerst een onderscheid gemaakt worden tussen écht leer en namaakleer. De gamestoelen met echt leer zijn zeldzaam en een grote uitzondering op de markt. De stof is duur en bewerkelijk waardoor eigenlijk alleen Noblechairs recent een stoel heeft uitgebracht met dit materiaal. Over het algemeen zijn de overige stoelen verder van namaakleer. 

Een van de voordelen van een kunstleren stoel is dat vlekken eenvoudig te verwijderen zijn. Of het nu gaat om saus, cola of andere hardnekkige vlekken, bij een goede schoonmaak zie je er niets meer van terug zonder al te veel moeite. Een minder punt van namaakleer is dat je voelt dat het geen echt leer is. Als je niet houdt van deze stof is het een afrader om dit type te kopen, want je zult merken dat jouw game-experience beïnvloed wordt. Een ander probleem is dat leer sneller in temperatuur kan veranderen, dus op een warme zomerdag kan jouw stoel warm en plakkerig aanvoelen. Het is een persoonlijke keuze of dit jouw game-experience negatief kan beïnvloeden. 

Het goed onderhouden van je stoel

De kans dat het (namaak)leer scheurt of kapot gaat is niet zo groot, maar in het geval dat wel gebeurd is het lastig te maken. Daarnaast heeft leer, ook de kunstleer-variant, onderhoud nodig om zijn levensduur te verlengen. Af en toe moet hij met vet behandeld worden om het (kunst)leer soepel te houden.

Wat de beste keuze is voor gamestoelen is aan jouzelf en je moet zelf de voor- en nadelen voor jouw game-experience tegen elkaar opwegen. Kies in elk geval het juiste bedekkingsmateriaal en verdiep je daarnaast ook in de juiste houding in bij stoel. De combinatie samen maakt dat jij de beste keuze kunt maken voor jouw ideale gamestoel op Podobrace.nl