Het werk van een acupuncturist

Fysio

Heb je al eens ooit van acupunctuur gehoord? Misschien ken je iemand die regelmatig afspraken heeft bij een acupuncturist of heb je zelf een aanrader gekregen om acupunctuur ook eens uit te proberen. Maar wat is acupunctuur eigenlijk precies? Wat doet een acupuncturist? Hoe gaat het in zijn werk? Hoe ziet een behandeling er uit? En hoe zit het na de behandeling? Daar willen we je in deze blog wat meer informatie over geven, dus als jij meer te weten wilt komen over acupunctuur dan is deze blog zeker aan te raden om te gaan lezen.

Wat is acupunctuur en wat doet een acupuncturist?

Wat is acupunctuur nou eigenlijk precies? Bij acupunctuur worden er naaldjes op specifieke punten van je lichaam geplaatst. De naaldjes die gebruikt worden bij acupunctuur zijn extreem dun, dus je zult er zelf geen last van hebben en je merkt nauwelijks dat ze in je lichaam zitten. De plaatsing van de naalden kunnen ervoor zorgen dat een vermindering van pijn of voor verminderingen van symptomen bij ziektes ontstaat. Je kunt hierbij dus denken aan een vermindering van hoofdpijn, schouderpijn, nekpijn, rugpijn maar ook aan aandoeningen zoals artrose. De reden voor deze vermindering van pijn is dat de naaldjes geplaatst worden op specifieke punten waar zenuwen, spieren en bindweefsel gestimuleerd kunnen worden. Het gevolg hiervan is dat natuurlijke pijnstillers zoals endorfine vrijkomen, wat dus zorgt voor een pijnstillend effect. Veel mensen ervaren de voordelen van acupunctuur en maken daarom ook regelmatig uitstapjes naar de acupuncturist. Dat is niet zonder reden dus! 

De behandeling

Als voorbereiding op een behandeling bij de acupuncturist wil je natuurlijk weten hoe zo’n behandeling er precies uit ziet. Natuurlijk verschilt de behandeling per acupuncturist dus we vertellen je graag hoe een gemiddelde behandeling er uit ziet. Voorafgaand zal de acupuncturist je vragen stellen over je klachten, over je leefstijl en over alles wat voor de behandeling belangrijk is om te weten. Daarna zal de behandeling aan je uitgelegd worden en wordt er een behandelplan opgesteld. De daadwerkelijke behandeling begint met het plaatsen van de naalden op de acupunctuurpunten. Je voelt hier dus nauwelijks iets van, omdat de naalden zo extreem dun zijn. Hierop volgend zal de acupuncturist de naaldjes zacht bewegen of draaien, dit heet ook wel naald manipulatie. De naaldjes blijven dan ongeveer een kwartier tot een halfuur zitten en worden daarna verwijderd. Ook het verwijderen van de naaldjes doet geen pijn.

Na de behandeling

Mensen reageren van nature verschillend op een acupunctuur behandeling. Afhankelijk van de persoon en de behandeling zal de ene persoon zich bijvoorbeeld erg relaxed en rustig voelen, terwijl de andere persoon juist veel energie krijgt. Jouw reactie op de behandeling kan dus erg verschillen van de reactie van iemand anders en dat is volkomen normaal! Na de behandeling wordt er een afspraak met je gemaakt voor de volgende behandeling, afhankelijk van je behandelplan. Hoe deze afspraak wordt gemaakt is nogmaals afhankelijk van de acupuncturist en van jouw eigen situatie. Acupunctuur is dus veilig, gunstig en zeker het proberen waard!