Langer zelfstandig wonen ouders

Langer zelfstandig wonen ouders

Langer zelfstandig wonen ouders

Het langer zelfstandig wonen van ouders wordt steeds populairder. Het gebeurt dan ook steeds vaker dat ouders bij hun kinderen intrekken of andersom. Dit is vooral handig als de ouders bijvoorbeeld (nog) niet in aanmerking komen voor een verzorgingstehuis, maar al wel enigszins hulpbehoevend zijn. In dit blog vertellen we meer over het langer zelfstandig wonen van ouders.

De mantelzorgwoning

Eén van de manieren waarop ouders op latere leeftijd toch nog zelfstandig kunnen blijven wonen, is door middel van een zorgwoning. Een mantelzorgwoning is een deel van een woning die wordt ingericht als aparte woonruimte voor een hulpbehoevende. Het kan ook een prefab bouwwerk zijn, dat bijvoorbeeld in de tuin geplaatst wordt. Op die manier kunnen de kinderen snel en makkelijk hulp en zorg bieden, maar blijft de zorgbehoevende ouder een stukje privacy en zelfstandigheid houden. Dit geldt voor de kinderen dan uiteraard ook. Klinkt een mantelzorgwoning wel interessant? check of een mantelzorgwoning bij u past.

Geen tehuis beschikbaar

Vandaag de dag is het niet meer zo eenvoudig om een verzorgingstehuis binnen te komen. Om te voorkomen dat ouders noodgedwongen lang thuis blijven zitten, nemen kinderen hun ouders steeds vaker en sneller in huis. Ouders die hulpbehoevend zijn lopen alleen thuis namelijk een groter risico op ongevallen. Naarmate we ouder worden, wordt de kans op (ernstig) letsel groter na bijvoorbeeld een valpartij. Om dit te voorkomen nemen kinderen ouders vaker in huis.

Kind aan huis

Het komt tegenwoordig ook steeds vaker voor dat een kind opnieuw bij de ouders intrekt om voor de ouders te zorgen. Het kind betrekt dan vaak een eigen kamer om ervoor te zorgen dat hij of zij snel erbij is als de ouders hulp en zorg nodig hebben. Ook op die manier kunnen ouders langer zelfstandig en thuis blijven wonen, zonder dat er een verhoogd risico is op ongevallen.

Meer weten?

Meer weten over zorg en wonen? Lees dan nog wat meer van onze leerzame blogs.