Hoe help je een geliefde

Stress verminderen

Wanneer iemand die je dierbaar is een strijd heeft met verslavingen kan dat moeilijk zijn. Er zijn een aantal manieren hoe je daarmee omgaat. Hier meer over op www.connection-sggz.nl.

Vertrouwen tot stand brengen

Als een verslaafde persoon je vertrouwen al heeft beschaafd, kan het moeilijk zijn om het te herwinnen en te behouden. Het vestigen van vertrouwen in beide richtingen is echter een belangrijke eerste stap om iemand met een verslaving te helpen nadenken over verandering.

Vermijd wantrouwend gedrag:

  • Zeuren, bekritiseren en de verslaafde de les lezen.
  • Schreeuwen, schelden en overdrijven (ook als je zelf gestrest bent).
  • Zelf verslavend gedrag vertonen, zelfs met mate (ze zullen denken dat je een hypocriet bent).
uitvaartverzekering

Vertrouwen wordt gemakkelijk ondermijnd, zelfs als je probeert te helpen. Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden als je erover nadenkt om met je geliefde over hun verslaving te praten.

  • Verschillende perspectieven. Hoewel je misschien alleen je geliefde wilt helpen, denken ze misschien dat je ze probeert te beheersen. Deze gevoelens kunnen ertoe leiden dat een persoon met een verslaving nog meer aan zijn verslaving deelneemt.
  • Stress kan de dingen erger maken. Je geliefde gebruikt waarschijnlijk zijn verslavende gedrag (althans gedeeltelijk) als een manier om stress onder controle te houden. Als de sfeer tussen jullie twee stressvol is, zullen ze het verslavende gedrag meer willen doen, niet minder.
  • Vertrouwen gaat beide kanten op. Vertrouwen opbouwen is een tweerichtings proces. Vertrouwen wordt niet gevestigd wanneer u ongewenst gedrag blijft verdragen. (Als u momenteel geen vertrouwen heeft in uw geliefde en niet het gevoel heeft dat het kan worden vastgesteld, ga dan verder met stap 2).
  • Begrijp de rol van de gevolgen. Mensen met verslaving veranderen zelden totdat het verslavende gedrag gevolgen begint te hebben. Hoewel je misschien je geliefde wilt beschermen, verzet je je tegen de drang om te proberen iemand met verslaving te beschermen tegen de gevolgen van hun eigen acties.

(De uitzondering op het toestaan van gevolgen is als uw geliefde iets doet dat schadelijk kan zijn voor zichzelf of anderen , bijvoorbeeld drinken en autorijden.)