Wat kun je trainen op een hometrainer?

hometrainer

Een hometrainer is een populaire manier om aan lichaamsbeweging te doen. Niet alleen is het gemakkelijk en toegankelijk, maar het is ook een effectieve manier om je gezondheid te verbeteren en fit te blijven. Maar welke spieren kun je trainen op een hometrainer? En hoe kan je het meeste halen uit je work-outs op de hometrainer? In dit blog bespreken we de verschillende spiergroepen die je kunt trainen op een hometrainer en welke oefeningen je hierbij kunt uitvoeren.

Cardiovasculair

Allereerst is het belangrijk om te weten welke spieren je gebruikt tijdens het fietsen op de hometrainer. Fietsen is voornamelijk een cardiovasculaire oefening, wat betekent dat het je hart en longen traint om efficiënter te werken. Maar naast cardio, kun je ook verschillende spieren trainen, zoals je beenspieren, bilspieren, rugspieren en een aantal spieren in je bovenlichaam.

Beenspieren

Je beenspieren zijn de belangrijkste spieren die je traint op een hometrainer. Je traint voornamelijk je quadriceps (voorkant van je dijen) en hamstrings (achterkant van je dijen). Maar op een hometrainer kun je ook variaties in positie aanbrengen om nog meer spiervezels in je beenspieren te activeren. Probeer bijvoorbeeld het verhogen van de weerstand om je spieren nog meer uit te dagen. Je kunt ook je voeten omhoog en naar beneden bewegen om de kuiten te trainen of trappen met een enkel been om extra stabiliteit te krijgen.

Bilspieren

Naast de beenspieren kun je ook je bilspieren trainen op een hometrainer. Plaats jezelf in het midden van het zadel en houd je handen aan de zijkanten van het stuur. Verhoog de weerstand en til je billen iets op van het zadel terwijl je trapt. Dit zal je bilspieren activeren en versterken.

Buikspieren

Als je op een hometrainer traint, bijvoorbeeld een van Tunturi, span je automatisch je buikspieren aan om je lichaam stabiel te houden. Maar je kunt ook bewust je buikspieren trainen tijdens het fietsen. Door de knieën iets omhoog te brengen tijdens het trappen, train je de onderste buikspieren. Als je de rug recht houdt en de schouderbladen naar beneden trekt, train je de bovenste buikspieren.

Bovenlichaam

Er zijn ook enkele spieren in je bovenlichaam die je kunt trainen op een hometrainer. Dit omvat je armen, schouders en bovenrug. Door je handen op verschillende manieren op het stuur te plaatsen, kun je de focus leggen op verschillende spieren in je armen en schouders. Als je de handen op de basis van de hometrainer plaatst en naar beneden duwt, train je de triceps. Als je de handen iets breder uiteen zet en naar het lichaam trekt terwijl je trapt, train je de biceps en schouders. Om de bovenrug te trainen, probeer je de schouderbladen naar elkaar toe te trekken en je borst uit te strekken terwijl je trapt.

hometrainer