Een betere weerstand met multivitaminen

Langzaamaan gaan we weer richting het najaar. Het wordt dan weer kouder en natter en we worden vatbaarder voor een verkoudheid of flinke griep. Ook het energiepeil kan dalen waardoor de vermoeidheid eerder toeslaat. Dit heeft alles te maken met onze weerstand, veroorzaakt door een tekort aan vitaminen en mineralen. Je kunt deze weerstand verhogen door het gebruik van multivitaminen. Maar weet wel dat multivitaminen geen wondermiddel zijn. Maar wat zijn het dan wel?

Wat zijn multivitaminen?

Ons lichaam kan niet zonder vitamines. Het lichaam is echter niet in staat om alle nodige vitamines zelf aan te maken, met uitzondering van vitamine K. We kunnen de vitamines binnenkrijgen via onze voeding of via voedingssupplementen. Deze laatst genoemde zijn dan in de vorm van multivitaminen. Maar wat zijn multivitaminen dan precies?

Voordat we deze vraag beantwoorden, is het belangrijk om eerst aan te geven wat multivitaminen pertinent niet zijn.

Multivitaminen zijn dus zeker géén alternatief voor gezonde en gevarieerde voeding. Mocht je het idee hebben, dat je door het gebruik multivitaminen er een minder gezonde levensstijl op na kunt houden, heb je het helemaal mis.

Wat multivitaminen meestal wel zijn, is een heel goede aanvulling op gevarieerde en gezonde voeding. Ze zijn er in de vorm van pillen en tabletten. Je kunt ze gebruiken om het tekort aan belangrijke voedingsstoffen weer aan te vullen, of nog beter, om dit te voorkomen. Bovendien zorgen ze voor een goede weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes, vermoeidheid et cetera.

Als je er een gezonde levensstijl op nahoudt en je dagelijks gezond en gevarieerd eet, zou je in principe geen vitaminetekort moeten krijgen. Wie er wel veel baat bij kunnen hebben, zijn baby’s en jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen die een chronische en/of ernstige ziekte hebben, oudere mensen die minder eten en mensen met een alcoholverslaving.

Waar je op moet letten

Er zijn dertien voor ons lichaam belangrijke vitaminen die allemaal hun eigen functie hebben. Je kunt ze onderverdelen in wateroplosbare- en vetoplosbare vitamines. Je krijgt ze via allerlei gezonde voeding binnen, maar je kunt ze dus ook via voedingssupplementen binnenkrijgen.

Let wel goed op de kwaliteit van de multivitaminen. Er zijn namelijk veel varianten, vaak van goedkopere merken, in de handel verkrijgbaar die slechte vormen of een heel lage dosis van vitaminen en mineralen bevatten. Zoals zo vaak, is ook in dit geval goedkoop dus duurkoop. De werking van dergelijke multivitaminen is namelijk vrijwel nihil. Je schiet er dus niets mee op. Zonde van je geld dus.

Maar waar moet je dan op letten? Kijk vooral goed naar de ingrediënten op de verpakking. Kwalitatief goede multivitaminen zijn samengesteld uit een combinatie van natuurlijke stoffen en maken ook kwalitatief goede stoffen aan waardoor ze op een goede manier door je lichaam kunnen worden opgenomen. Let er op dat je multivitaminen neemt waaraan vitamine K is toegevoegd. Vitamine K is goed voor je botten en helpt je lichaam bij bloedstolling. Zeker voor baby’s is vitamine K erg belangrijk.